Wednesday, July 13, 2011

TIP PEMANDUAN KERETA SEMASA TEST JPJ

Hallo!!!lme gler xupdate blog nie......hahahaha....


Arini aku nk kongsikan sedikit tip care2 bawak kereta semasa test JPJ...maklum la bru test JPJ Jumaat lps...disebabkan xcited sangat buat test,,,aku mintak 2 kali test...hahaha...hebat x aku...jangan salahkan aku...salahkan pegawai JPJ yg jage bukit tue......Demm..


ok la...mls nk citer panjang-panjang....kepada yg bru nak belaja kereta boleh tgk aku pnye tip yg xseberape nie...yg "juara bertahan" pn leh tgk gak kalau xmalu...huhuhuhu......




MEMULAKAN PEMANDUAN:
  1. Bagi salam kepada pegawai JPJ
  2. Betulkan tempat duduk
  3. Periksa side mirror
  4. Peiksa cermin pandang belakang
  5. Periksa wiper
  6. Periksa signal kiri dan kanan
  7. Pakai tali pinggang
  8. Start enjin
  9. Pandang cermin belakang dan pandang tepi
  10. Minta izin untuk memulakan perjalanan
  11. Tekan clutch
  12. Masuk gear 1
  13. Turunkan hand brake
  14. Tekan sedikit pedal minyak
  15. Lepaskan clutch perlahan – lahan
  16. Kereta berjalan seperti biasa dan maasukkan gear seterusnya

MEMANDU KETIKA DI TRAFFIC LIGHT:
  1. Ketika dalam 4 tiang sebelum sampai lampu trafik,tukar gear ke gear 2
  2. Tekan clutch dan  brek kaki perlahan-lahan sehinga ruang jarak antara kereta anda dengan kereta di depan sebanyak 1 kereta.
  3. Tarik hand brake dan freekan gear
  4. 10 saat sebelum lampu hijau tekan clutch dan masukkan gear 1
  5. 5 saat sebelum gerak turunkan hand brake
  6. Tekan sedikit pedal minyak
  7. Lepaskan clutch perlahan – lahan
  8. Kereta berjalan seperti biasa dan masukkan gear seterusnya


NAIK BUKIT :
  1. Mulakan dengan gear 1
  2. Gerak perlahan-lahan
  3. Apabila side mirror menghampiri palang pertama cepat-cepat tekan brek kaki dan clutch
  4. Tarik hand brake dan freekan gear
  5. Liha keluar sama ada tayar depan cecah pada line kuning
  6. Kalau pasti,angkat tangan. Kalau tak lepas buat semula.
  7. Masa nak turun bukit,masukkan gear 1 dan tekan minyak sampai 3.5 atau 4
  8. Lepaskan clutch pelan-pelan sampai terasa kereta ke depan
  9. Lepaskan hand brake
  10. Kereta akan terus bergerak menuruni bukit.

PARKING:
  1. Gerakkan kereta dan pastikan hujung cermin pintu belakang sama dengan palang paling depan
  2. Tekan clutch dan masukkan gear reverse
  3. Pusing stereng sampai abis ke kiri
  4. Lepaskan clutch perlahan-lahan dan kereta bergerak perlahan-lahan
  5. Kira sampai 8 palang dan berhenti
  6. Pusing stereng sebanyak 2 kali ke kanan
  7. Gerakkan kereta sampai tayar belakang jejak line
  8. Pusing stereng ke kanan sampai abes
  9. Gerak sampai kereta betul-betul masuk ke lot
  10. Tekan brek,freekan gear dan  angkat tangan
  11. Keluar parking


PARKING 3 PENJURU:
  1. bagi signal
  2. pastikan kereta bergerak dengan perlahan
  3. mula belok perlahan-lahan apabila cermin sisi selari dengan tiang yang pertama
  4. pastikan stereng selari dengan tiang ditengah
  5. pastikan juga tayar hadapan dalam keadaan menegak
  6. pusing stereng sehingga habis sama ada kiri atau kanan mengikut kedudukan parking anda
  7. masuk gear reverse dan lepaskan clucth perlahan-lahan sehingga kereta bergerak
  8. pastikan anda tidak melanggar tiang di situ
  9. berhenti apabila kereta dalam keadaan lurus
  10. masuk gear 1 dan bagi isyarat membelok.
  11. gerak perlahan-lahan untuk keluar parking
  12. selesai


Lepas habis semua bahagian tengok borang test korang....

kalau diorang tanda pada LULUS...

YEAHH!!!!


kalau diorang tanda KANDAS...

DEMM!


ok la...segala keputusan terletak ditangan dan kaki anda...buat yang terbaik...hahaha
ok chow!!


19 comments:

  1. oi semak je pc anda dijangkiti virus ni..haha..
    baru amik lesen ke bang? luloih la ni? tahniah2..

    ReplyDelete
  2. hahahaha...
    dgn bnggenyer aku bgtau yg aku dh lulus test keter...
    hhahahaha..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. demm . .itu la aku buat mse skunk . .doa kn aku berjaya yer 12.3 niee..heheh ulng blikk

    ReplyDelete
  5. haha.nnti nak dekat test jpj usha balik la note2 ni.thanks btw :)

    ReplyDelete
  6. saya tgh training ni..doakan saya lulus..amin...

    ReplyDelete
  7. Thanks for the tip.skg i tgh tggu giliran utk ujian jln raya.hrp2 saya lulus..well done utk anda.

    ReplyDelete
  8. haha....harap2 korang semua lulus ujian nnti..amin

    ReplyDelete
  9. 3 penjuru kena bg signal erk?.

    ReplyDelete
  10. Thanks for the tips. Berguna sangat. Semalam ada test JPJ and lulus. Yay ! Guna tips dkt traffic light ni semalam, enjin kereta tk mati dah masa nak jalan bila lampu dh hijau. Hihi. Thanks ;)

    ReplyDelete
  11. alarhhh ciumm jer abg jpj tuu wakakaka

    ReplyDelete
  12. Thanx...sgt berguna utk org yg nk g test jpj...tmasuk aku..huahuaa...

    ReplyDelete
  13. yes. Aku dah lulus huhu. Memang guna punya tips.. Huhuhu. Bedebar aku bawa kereta,.. Ketika test..

    ReplyDelete
  14. Nak Duit Poket dgn guna FB tak??
    RM0.15?? sikit kan??
    Klik punya klik.. tak sedar, dalam bank dah ada RM250! hehehe.. Seronok laaaa...
    daftar FREEE!..just promote jerr.... pastu boleh dapat RM 100 satu hari!...
    JOM! ((((CUMA KLIK JE LINK DI BAWAH DAN ANDA AKAN TAHU))):)

    KLIK PERCUMA Di: http://iklansticky.com/hop.php?ref=farahlove91

    ReplyDelete
  15. Nak Duit Poket dgn guna FB tak??
    RM0.15?? sikit kan??
    Klik punya klik.. tak sedar, dalam bank dah ada RM250! hehehe.. Seronok laaaa...
    daftar FREEE!..just promote jerr.... pastu boleh dapat RM 100 satu hari!...
    JOM! ((((CUMA KLIK JE LINK DI BAWAH DAN ANDA AKAN TAHU))):)

    KLIK PERCUMA Di: http://iklansticky.com/hop.php?ref=farahlove91

    ReplyDelete